Recent Comments
    Aneka Resep

    Cara Membuat Sedap Telur kecap simple

    By
    on
    February 19, 2020

    Telur kecap simple. Assalamualaikum Hye 🖐 Selamat menonton 🌷 Jangan lupa like,komen,&subscribe. Telur masak kicap is one of the side dishes popular during lunch in Malaysia. It is quick and easy to make and filling.

    Telur kecap simple Resipi Telur Goreng Masak Kicap Simple dan Sedap. telur masak kicap boleh menjadi pilihan yang terbaik apabila anda tiada selera untuk makan. Makan nasi berlaukkan telur masak kicap pun boleh membangkitkan selera. Simple, sedap, cepat, murah dan kaya dengan protein. Kamu dapat memasak Telur kecap simple menggunakan 9 bahan dan 4 langkah. Berikut cara kamu membuat nya.

    Bahan bahan dari Telur kecap simple

    1. Persiapkan 4 butir telur ayam.
    2. Persiapkan 2 siung bawang putih.
    3. Bahan 3 siung bawang merah.
    4. Kamu memerlukan 1/2 buah bawang bombay.
    5. Kamu memerlukan 5 buah cabe.
    6. Bahan 1 buah cabe merah.
    7. Bahan 1 bungkus saos tiram.
    8. Kamu memerlukan Secukupnya kecap manis.
    9. Bahan Secukupnya minyak sayur.

    Recovering from the long day work yesterday so I am just having something simple today: cauliflower fried rice with tin. Telur Kecap adalah olahan menu yang sangat sederhana yang memakai bahan utama adalah telur ayam. Menu Telur Kecap ini dapat dijadikan pilihan menu makanan sehat untuk Anda dan keluarga. Penyajiannya simple di mana telur digoreng mata terlebih dulu baru kemudian digaul Seterusnya resepi telur kicap cabai masam manis yang semestinya membuka selera.

    Telur kecap simple Cara membuat

    1. Goreng telur kedalam minyak (di ceplok) hingga matang. Sisihkan.
    2. Iris tipis" 3 bawang, iris cabe rawit, cabe merah sesuai selera. Lalu panaskan wajan beri sedikit minyak. Jika mulai panas masukkan semua bawang tumis hingga layu dan harum, lalu masukkan semua cabe nya.
    3. Jika dirasa sudah layu dan matang, masukkan saos tiram (saya pakai merk selera karena tidak terlalu asin) dan kecap (bango the best) 🤤 aduk hingga rata. lalu masukkan telur aduk sedikit, diamkan sebentar biar meresap. Koreksi rasa lagi ya bun..
    4. Saya skip garam, karena sudah pas rasanya. Jika sudah matang hidangkan. Selamat mencoba ❤.

    Yang simple begitu, juga yang tak jemu dinikmati. Lagi yang saya tengok ialah ayam masak kicap yang sangat simple, sesuai untuk hidangan anak anak kecil yang tidak. Bahan yang digunakan untuk ayam masak kicap ni pun yang paling ringkas saya guna. Tapi untuk orang Johor macam Dya, mama selalu masak kicap jenis simple je. Hari ni jom kita buat Telur Masak Kicap.

    TAGS
    RELATED POSTS

    LEAVE A COMMENT