Recent Comments
  Aneka Resep

  Cara Mudah Memasak Lezat Puding Oreo Coklat Milo

  By
  on
  April 4, 2020

  Puding Oreo Coklat Milo. Hai kali ini Hel buat puding lapis cokelat oreo milo buat camilan anak-anak di rumah. Lihat juga resep Puding Layer Oreo Milo Coklat enak lainnya. Resep cara membuat puding oreo milo, merupakan puding coklat vanila dengan remah biskuit yang gurih.

  Puding Oreo Coklat Milo Resep Puding Oreo Coklat Milo – Belum lengkap rasanya kalau makan enggak pakai dessert. Apalagi musim kemarau begini memang enaknya ngemil yang dingin-dingin. Bagi pecinta oreo dan coklat, sepertinya Resep Puding Oreo Coklat Milo ini wajib untuk dicoba. Kamu dapat memasak Puding Oreo Coklat Milo menggunakan 21 bahan dan 4 langkah. Berikut cara kamu membuat itu.

  Bahan bahan dari Puding Oreo Coklat Milo

  1. Persiapkan Lapisan milo:.
  2. Persiapkan 600 ml susu cair plain.
  3. Persiapkan 1/2 bungkus agar2 plain.
  4. Persiapkan 2 bungkus milo.
  5. Persiapkan Essence vanilla.
  6. Bahan 2 butir kuning telur,kocok lepas.
  7. Kamu memerlukan Gula (sesuai selera manisnya).
  8. Bahan Lapisan Oreo:.
  9. Kamu memerlukan 1 bungkus oreo,hancurkan tanpa cream.
  10. Persiapkan 600 ml susu cair plain.
  11. Bahan 1/2 bungkus agar2 plain.
  12. Kamu memerlukan 3 butir putih telur, kocok kaku.
  13. Bahan Essence vanilla.
  14. Bahan Gula (sesuai selera manisnya).
  15. Kamu memerlukan Lapisan coklat:.
  16. Persiapkan 600 ml susu cair coklat.
  17. Persiapkan 1/2 bungkus agar2 plain.
  18. Kamu memerlukan 1 sdm coklat bubuk.
  19. Kamu memerlukan 50 gr DCC.
  20. Kamu memerlukan 2 butir kuning telur, kocok lepas.
  21. Kamu memerlukan Gula (sesuai selera manisnya).

  Masukkan gula dan masak hingga gula larut. Tambahkan susu cair dan kacau hingga mendidih. Tunggu sehingga adunan milo dalam loyang keras sedikit (tapi masih suam), cucuk atau toreh adunan milo dengan garfu supaya adunan seterusnya melekat. Tuangkan adunan putih dengan berhati-hati (susu).

  Puding Oreo Coklat Milo Cara membuat

  1. Buat lapisan milo dulu, campur semua bahan dalam panci kecuali kuning telur, aduk rata, masak hingga mendidih, matikan api, ambil sedikit cairan campur rata dengan kuning telur, masukkan ke dalam panci, didihkan lagi, matikan api, tunggu uapnya hilang,tuang ke dalam loyang/cetakan, biarkan set.
  2. Kemudian buat lapisan oreo,campur semua bahan kecuali putih telur, aduk rata masak hingga mendidih, sambil menunggu adonan mendidih, mixer putih telur hingga kaku, saat adonan mendidih matikan api, angkat masukkan putih telur, aduk dengan mixer perlahan hingga tercampur rata, masukkan oreo, aduk, tuang di atas lapisan milo, biarkan set.
  3. Kemudian buat lapisan coklat, lakukan cara yang sama seperti membuat lapisan milo, tuang di atas lapisan oreo, biarkan set (masukkan ke dalam kulkas).
  4. Setelah puding set dan dingin, keluarkan dari loyang/cetakan, siap disajikan.

  Tuang pada bahagian tepi kerana bahagian tengah masih lembut. Tuang dengan sudu sedikit demi sedikit. Letakkan sedikit air di acuan supaya puding mudah dikeluarkan. Masukkan biskut Oreo yang dipecahkan ke dalam acuan. Tapis lebihan agar-agar ke dalam acuan.

  TAGS
  RELATED POSTS

  LEAVE A COMMENT